Wat nu? Veel gestelde vragen over bijen en andere insecten.
Ik heb een bijenzwerm gevonden, wat nu?
Heb je een bijenzwerm gevonden? Geen paniek. Een zwerm is niet gevaarlijk. Blijf rustig, houd afstand en bel een imker. Deze komt langs om de zwerm op te halen.
Als je bij ons geen gehoor krijgt; kun je contact opnemen met de zwermdienst van de bijenvereniging. Deze kun je vinden via de volgende link:
https://iemenschoeralmelo.nl/003_zwermdienst.html
Wat is een bijenzwerm?
In de maanden mei en juni en soms ook nog wel in juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen.
Voordat ze dit hebben gevonden maakt de zwerm een tussenstop. Ze vormen een klont bijen aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. In de tussentijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw permanent ‘huis’.
Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets te verdedigen.
Mocht je toch gestoken worden handel dan als volgt:
Blijf rustig!
Schraap de angel weg met je vingernagel of de botte kant van een mes. Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik zo nodig een zalf tegen de huidirritatie. Ga naar een huisarts als de steekplaats erg dik wordt. Sommige mensen zijn allergisch voor bijensteken; in dat geval zal je symptomen krijgen als duizeligheid, misselijkheid, benauwdheidklachten. Neem dan direct contact op met een arts.
Ik heb een hoornaar gezien. wat moet ik doen?
Op de afbeelding links zie je een viertal insecten: een wesp, een bij, een Europese Hoornaar en een Aziatische hoornaar. De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar en is grotendeels zwart van kleur, in tegenstelling tot de Europese hoornaar, die gele en roodbruine kleuren op zijn lichaam heeft. De Aziatische hoornaar heeft daarnaast zwarte poten met gele uiteinden en de Europese hoornaar heeft rode poten.
Wat moet je doen als je een hoornaar ziet? Is het een Europeaanse hoornaar: niets. Laat het dier met rust. Is het een Aziatische Hoornaar? Lees dan de informatie via de link onderaan dit stukje.
De (Europese) hoornaar is een wespensoort die veel voorkomt in Nederland. Dit 30 mm grote vliegende insect is geel, zwart en bruinrood gekleurd. Hoewel hoornaars een erg negatieve naam hebben en mensen hun agressie vrezen, zijn hoornaars van nature niet geïnteresseerd in mensen en worden alleen agressief in verdediging van het nest. Ze worden doorgaans ook wel de grote vriendelijke reus onder de wespen genoemd.
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren vooral in Zuid-Nederland wordt aangetroffen. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Bekijk hoe u een Aziatische hoornaar en zijn nest snel herkent. En lees wat u kunt doen als u een Aziatische hoornaar ziet vliegen:
Ik heb een hommelnest in mijn tuin? wat moet ik doen?
Een hommelnest is ongevaarlijk en kun je rustig laten zitten. Hommels hoeven niet gedood te worden. Vroeger konden hommels overal rustig hun kolonies stichten, maar doordat rommelhoekjes worden opgeruimd en de landbouw steeds intensiever is, zijn de natuurlijke nestelgelegenheden afgenomen. Daardoor zullen zij geregeld een nest maken in de buurt van huizen en in tuinen/parken. Lege nestkastjes zijn ook favoriet.
Wat moet je doen als je toch erg veel last hebt van een hommelnest, bijvoorbeeld omdat de hommels steeds in huis komen.
Als de ingang van het hommelnest vlak bij een deur of raam zit, kunt u bijvoorbeeld een hor plaatsen. Dan kunnen de hommels niet (meer) naar binnen vliegen.
Als de aanvliegroute van een nest een pad kruist bestaat de kans dat de opstijgende hommel per ongeluk tegen je aanbotst als je langs loopt.
Een oplossing voor dit probleem is om een goedkope emmer over de ingang van het nest te plaatsen. Snijd aan een kant van de emmer een flinke ronde hap uit de rand, zodat de hommels er makkelijk doorheen kunnen vliegen. Als u een steen op de emmer legt, voorkomt u omwaaien. De opening laat u wijzen naar de kant waar u het minst loopt. Eventueel kunt u in de buurt van de opening ook nog een pot met lavendel neerzetten, zodat de hommels naar die kant zullen vliegen.
Of je plaatst op enige afstand van het nest en voor het pad een scherm o.i.d. Dat dwingt de hommel om of op te stijgen of links of rechts af te buigen.
Bedenk dat het nest maar 1 seizoen op deze plek zit. In het najaar verdwijnen de hommels.
Meer informatie over hommels kun je vinden op de website van de bijenstichting:
https://bijenstichting.nl/wat-te-doen-met-een-hommelnest-in-je-tuin-of-huis/