honing van de imker

waarom honing van de imker kopen en niet een (veel goedkoper) potje uit de supermarkt?.

Het belangrijkste verschil tussen honing uit de supermarkt en echte honing van de imker is natuurlijk de smaak. Dat is een wereld van verschil. Wie ooit echte honing heeft geproefd zal niet snel opnieuw honing uit de supermarkt kopen. Honing staat in de top 10 van frauduleuze producten.

Honing die je in de supermarkt koopt bestaat vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende soorten honing. Op het etiket staat dan “honing uit niet EU en EU landen” of “gemende EG honing”. De herkomst van deze honing is dan onduidelijk. 40% van de honing wordt ingevoerd uit China. Daarnaast zijn Spanje, Hongarije, Duitsland en Roemenië de grootste leveranciers van honing binnen Europa. Het is moeilijk om met onderzoek aan te tonen dat aan honing suikerproducten zijn toegevoegd. Uit onderzoek van de Europese commissie(1) blijkt echter dat tenminste 14% van de honing wordt aangevuld met goedkope suikersiroop of andere suikerproducten.

Daarnaast wordt honing soms te vroeg geoogst. Onrijpe honing bevat te veel water en is minder lang houdbaar.

Bijen van de imker worden tijdens het nectarseizoen (wanneer de bloemen bloeien) niet bijgevoerd. Uit het onderzoek van de Europese commissie blijkt dat gedurende het nectarseizoen bijen kunstmatig worden bijgevoerd met suikerwater of -siroop. Deze siroop vermengt zich in de bijenkast met de echte honing waardoor je een mengsel van echte honing en suikerwater krijgt. Zo’n mengsel voldoet niet aan de eisen en mag geen honing genoemd worden.

Daarnaast vindt er ook fraude plaats door op het etiket een onjuiste herkomst van de honing te vermelden. Zo wordt gewone honing als biologische honing verkocht en wordt honing uit andere landen verkocht als binnenlandse (Nederlandse) honing.

Er is nog een belangrijk verschil tussen echte honing en honing uit de supermarkt. Honing van goede kwaliteit gaat op de duur kristalliseren, – ook wel versuikeren genoemd. Honing uit de supermarkt zit vaak in knijpflacons. De fabrikant wil voorkomen dat de honing in een knijpflacon kristalliseert. Dan komt de honing namelijk niet uit de fles. Daarom moet de honing dus vloeibaar blijven. Om te voorkomen dat de honing kristalliseert, wordt deze verhit en met grote druk door fijne filters geperst. Door de filtering en verhitting gaan waardevolle enzymen en vitaminen verloren.

De imker slingert de honing koud en zal zonder verhitting de honing in potjes verpakken. Dat is dan ook meteen de reden waarom een imker geen honing in knijpflessen verkoopt.

Grote kans dat de honing uit de supermarkt niet alleen bestaat uit echte honing, maar uit een mengsel van suikersiroop en honing waaruit de waardevolle enzymen en vitaminen zijn verdwenen.

Echte honing van de imker smaakt dus beter omdat dit bestaat uit pure honing zonder toevoegingen of bewerkingen. Eerlijk ,heerlijk en puur natuur en ook nog eens goed voor de natuur want deze honing heeft geen milieuvervuilend transport nodig.

gezondheidsvoordelen van de echte rauwe, koudgeslingerde, honing van de imker

Rauwe honing is pure honing, door bijen gemaakt van nectar uit bloemen, welke door de imker wordt geoogst en zonder toevoeging en verhitting wordt gebotteld.

Rauwe honing gebruikt men o.a. voor het verkrijgen van een goede weerstand, tegen hooikoorts, bij keelpijn en luchtwegklachten en voor wondverzorging

Honing is gezond. Het is al jaren bekend dat honing verschillende gezonde eigenschappen heeft. Maar velen van ons zijn honing helemaal uit het oog verloren omdat het vervangen is voor ongezonde bewerkte suiker. En dat terwijl meerdere onderzoeken bewijzen dat honing wél gezond is!

Er is erg veel beschreven over waarom het gebruik van honing gezond is. De 4 belangrijkste gezonde eigenschappen van honing hier voor jou op een rij:

1. De allerbekendste gezonde eigenschap van honing is dat het verlichting biedt bij verkoudheid. Echte honing, daar kan werkelijk geen hoestdrank tegenop!

2.Honing heeft een bacterie- en schimmelremmende werking. Dit komt door de enzymen die bijen aan honing toevoegen. Door deze waardevolle enzymen helpt honing meestal ook als je een maagzweer of bacteriële darminfectie hebt. 

3.Ook zijn er onderzoeken die beschrijven dat honing mogelijk beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten. Dit komt doordat honing boordevol flavonoïden en antioxidanten zit.

4.Honing verhoogt het uithoudingsvermogen en de sportprestaties. Honing houdt de glycogeenvoorraad in de spieren langer op peil. Dit verkort de herstelperiode na het sporten vaak aanzienlijk.