Propolis
De bijen maken propolis van hars van bomen. Ze gebruiken dit om de kast helemaal ‘dicht te plakken’, maar de kiemendodende werking van de propolis is vooral bedoeld om ziektekiemen en bacteriën buiten de kast te houden. Zo blijft het bijenvolk gezond en de honing zuiver.
Propolis wordt ook wel kithars genoemd en net zoals bij andere bijenproducten is het een samenspel van plantaardige en dierlijke componenten.
De bijen verzamelen de grondstof op warme dagen, vanaf juni, en meestal tussen 10 en 16 uur omdat de harsen dan wat zachter zijn. Zij vinden dat op de schors, bladeren en knoppen van berk, populier, kastanje, wilg en naaldbomen. De bomen produceren die hars om zich te beschermen tegen schimmels en bacteriën.
De bijen kauwen de plantaardige massa los en voegen via de kaakklieren een oplossend middel toe. Het los gewerkte product wordt dan met de voorpoten bewerkt. Via de midden poten geven de bijen het door naar achter, waar het wordt opgeslagen in de korfjes op de achterpoten.
De bijen gebruiken propolis onder andere voor de bescherming van hun woning, vandaar de naam ” pro polis “. Eenmaal in de kast wordt de propolis doorgegeven aan de verwerkende bijen. Deze kneden het goedje , mengen het met, bijenwas, gefermenteerde pollen.
Uiteindelijk is de propolis geschikt voor aanbrengen waar nodig in het huis van de bijen.
Elk spleetje wordt systematisch gedicht, een kunstwerk op zich.
De afgewerkte propolis is een kleverige massa, geelbruin tot roodbruin van kleur. Eenmaal uitgehard wordt het donkerder en vrij hard.
De propolis heeft een vrij unieke samenstelling. Het bestaat uit een complexe mengeling van balsems, bijenwas, essentiele olien.
Daarnaast worden door de bijen nog toegevoegd: stuifmeel, aromatische zuren, phytoniciden, flavonoïden en een hoog gehalte aan vitamines A, B, C en E en mineralen
Deze propolis kan ook door mensen gebruikt worden en heeft een bijzondere geneeskrachtige werking.
Eigenschappen van propolis:
remt de groei van schimmels
versterkt de werking van antibiotica
antioxidant
remt ontstekingsreacties
werkt anti-reumatisch
remt slagaderverkalking en trombose
stimuleert de bloeddoorstroming
werkt tegen pijn en jeuk
is anti-allergisch
stimuleert de afweer van het lichaam tegen infecties
herstelt de vitaliteit bij algehele malaise
krampstillende werking op de darmspieren
stimuleert de galafvloed
versterkt de werking van vit.C
gaat bederf van voedingsmiddelen tegen
Naar bijna alle genoemde werkingen van propolis is inmiddels onderzoek verricht. De resultaten hiervan zijn in diverse medische bladen gepubliceerd.
Propolis is geen geneesmiddel, maar wel een handig hulpmiddel. Het mag geen medicijn genoemd worden, omdat farmaceutische medicijnen onder strenge controle staan en altijd exact dezelfde samenstelling moeten hebben. De samenstelling van propolis is wisselend en hangt onder andere af van het jaargetijde, de omgeving en het bijenvolk zelf.
Waarschuwing: De praktijk heeft uitgewezen dat ongeveer één op de 2000 mensen allergisch kan reageren op propolis. Ze krijgen een jeukerig gevoel op de huid bij uitwendig gebruik, of een onaangenaam gevoel in de keel bij inwendig gebruik. Het is dus aan te bevelen het product eerst even te testen door een druppel in de elleboogholte aan te brengen. Wordt deze plek rood en branderig, dan is gebruik af te raden.