bijenwas
Bijenwas (INCI: Cera Alba) is een vettige stof die honingbijen maken om hun raten mee op te bouwen. Hiervan maken bijen de ‘cellen’ waarin honing en stuifmeel wordt opgeslagen.
het maken van de bijenwas
Bijenwas wordt gemaakt door bijen. Bijen maken van deze was een raat waarin ze uiteindelijk honing en stuifmeel opslaan. Bij het produceren van Bijenwas en het maken van de raten eten de bijen veel honing. Dit hebben ze nodig omdat ze tijdens dit proces veel energie verbruiken. Dat zorgt ervoor dat hun lichaamstemperatuur stijgt waardoor de Bijenwas in hun lichaam vloeibaar wordt. Via kleine klieren aan de onderzijde van de bij druipt de Bijenwas uit het bijenlichaampje. Zodra de was de bij heeft verlaten wordt het geleidelijk een harde substantie. Uiteindelijk creëren de bijen met hun kleine pootjes de typische hexagon-vormige raten.
de bijzondere eigenschappen van bijenwas
Zuivere bijenwas heeft, net als honing, veel voordelen voor je huid en haar. Het zit vol vitamine A, waardoor het een geweldige toevoeging is aan huidverzorgingsproducten. De hydraterende componenten in bijenwas zorgen dat je huid jong en stevig blijft.
Bijenwas is een bijzonder goedje. Scheikundigen hebben lang geprobeerd het exact na te maken, zonder succes. Het complexe geheel bestaat uit allerlei organische verbindingen, die samen een perfecte natuurlijke huidverzorging bieden.
Bijenwas is rijk aan natuurlijke antimicrobiotica. Hiermee beschermen de bijen hun larven en de opgeslagen stuifmeel en honing tegen virussen en bacteriën.
Ook op onze huid werkt de was beschermend. Bijenwas vormt een laagje op je huid, dat bescherming biedt tegen schadelijke factoren van buitenaf. Daarnaast trekt de was vocht in de huid aan en houdt het vast, waardoor het super hydraterend werkt.
Op de geïrriteerde huid heeft de was een verzachtend en jeukverlichtend effect. Was van bijen werkt stimulerend op de vernieuwing van huidcellen. Je huid wordt zachter, egaler en je ziet er jong en stralend uit. Ook onder extreme weersomstandigheden helpt bijenwas je huid te beschermen.
Zuivere bijenwas is een bouwstof uit de natuur, die zich perfect leent voor een natuurlijke huidverzorging. Bijenwas is een uniek product met veel bijzondere eigenschappen.
Door zuivere bijenwas toe te voegen aan onze crèmes krijgen ze stevigheid en duurzaamheid.
Door het hoge smeltpunt van bijenwas, tussen de 62 en 65 graden, is het een ideaal product om cosmetische producten meer stevigheid te geven. De verzorgende eigenschappen maken het een waardevol product voor onze verzorging.
De antibiotische eigenschappen beschermen je huid en zorgen dat vocht goed vastgehouden wordt. Kou, nattigheid en die gure wind krijgen geen vat meer op jouw huid. Bijenwas houdt de lichaamswarmte vast, zonder de huid af te sluiten. Zo ben je goed beschermd en kan je huid blijven ademen.
toepassingen van bijenwas
Al eeuwenlang gebruiken mensen bijenwas. In het stenen tijdperk gebruikte mensen de was al om gaatjes in hun gebit mee te vullen. Al bij 40 graden is bijenwas kneedbaar, maar na het stollen is het hard genoeg om mee te kunnen eten.
De Vikingen gebruikte bijenwas om kieren en gaten in hun schepen mee af te dichten. En in de middeleeuwen maakten de mensen kaarsen van bijenwas, wat een goed alternatief was voor de dierlijke vetten die ze gebruikten. Bijenwas kaarsen ruiken in ieder geval een stuk aangenamer.
de voordelen van kaarsen van bijenwas
bijenwaskaarsen zijn de meest natuurlijke kaarsen die je kunt kopen:
Een zuivere bijenwas kaars kent geen toevoegingen maar is gemaakt van 100%zuivere bijenwas. Bijen ‘zweten’ deze bijenwas in kleine schildjes uit, en bouwen hiervan het bijenwas raat. Dit gebruiken ze om de cellen van te bouwen waarin ze al hun honing en stuifmeel opslaan. Maar ook gebruiken ze dezelfde cellen om eitjes in te leggen, waaruit weer honingbijen geboren worden. Na verloop van tijd moet de imker de bijenwas vernieuwen (30% per jaar) om te zorgen dat de bijen in schone omstandigheden blijven leven, én zodat er geen ziektes kunnen ontstaan in het bijenvolk. Niemand wil honing eten uit vuile bijenwas! Wat als bewerking gebeurt is deze bijenwas meerdere malen zuiveren, enkel door het gebruik van stoom of heet water, verder niets.
bijenwaskaarsen zijn duurzaam:
Duurzaamheid is altijd discutabel. Maar bijenwas kaarsen mag je echt wel duurzaam noemen! Sowieso worden er geen olieproducten aan toegevoegd. Paraffine is een product vanuit de olieverwerking, het laat zich raden dat bij ontbranden hiervan stoffen vrijkomen die je liever niet inademt. Bij een pure bijenwas kaars wordt geen paraffine toegevoegd. Ook worden er vrijwel geen transport afstanden bij bijenwas gereden. De meeste bijenwas is afkomstig van eigen kasten of soms van een collega-imker, waardoor er soms iets binnen Nederland wordt verzonden, maar dat kun je echt niet in vergelijk nemen met de vele transportbewegingen van andere grondstoffen. Daarbij wordt er geen enkel chemisch middel bij de verwerking van bijenwas gebruikt. De grootste impact is de energie die benodigd is om de bijenwas vloeibaar te maken om te kunnen bewerken. Ten slotte worden onze zeeën ook nog eens vervuild met paraffine terwijl een bijenwas kaars nergens vervuilt!
Bijenwaskaarsen hebben een gunstige invloed op ons luchtwegenstelsel:
mensen met een aandoening aan de luchtwegen (allergieën, Astma, COPD, sinusproblemen, longontsteking) geven aan het als bijzonder positief te ervaren wanneer er bijenwas kaarsen worden gebrand. Kaarsen van pure bijenwas hebben een gunstige invloed op het luchtwegenstelsel. Daarnaast geven bijenwaskaarsen tijdens de verbranding geen roet af.
Bijenwaskaarsen produceren negatieve ionen die helpen tegen bacteriën, schimmel, stof en virussen:
Negatieve ionen vitaliseren de lucht. Je zou ze kunnen omschrijven als vitaminen in de lucht. De verdere uitleg hiervan wordt al vrij snel redelijk technisch maar simpel gesteld zuiveren deze de lucht, en versterken ze het immuunsysteem.
Ze branden langer dan paraffinekaarsen:
Bijenwas kaarsen branden lang! Waar je rekening mee moet houden is dat bijenwaskaarsen geen vlotte starters zijn. Ze hebben echt tijd nodig om ‘op gang’ te komen. Eerst moet er een mooi bad van gesmolten van bijenwas ontstaan tot aan de buitenzijde van de kaars zodat deze mooi geleidelijk kan branden. Kaarsen die van binnenuit ‘hol’ zijn gebrand branden niet fijn en laten erg veel bijenwas over wat uiteraard jammer is. Begint een kaars hol te branden, snij dan de overtollige bijenwas aan de zijkant weg. Een tweede nadeel van een kaars die hol gebrand is gebrand is dat deze verdrinkt in de was die vanuit de hoge opstaande zijkant omlaag komt lopen. Een bijenwaskaars brand je niet voor een kort moment, maar minstens voor een uur of twee! (dikkere kaarsen liefst nog langer)
Ze helpen bijenpopulaties in stand te houden:
Toegegeven; dit lijkt een open deur, maar toch is het indirect zo. De honingbij zelf heeft er uiteraard helemaal niets aan dat je bijenwaskaarsen brand. Maar doordat de imker van het restproduct bijenwas weer kaarsen kan maken en deze kan verkopen geeft dit middelen (geld) om weer te investeren in de bijen en de imkerij. op deze manier ondersteun je dus de honingbijen! Net zoals wijzelf zijn er vele imkers die insectenhotels en bloeiende planten bij hun bijenstand plaatsen, hiermee helpen we de solitaire bijen. Dus indirect help je zelfs de solitaire bijen!
Ze hebben een natuurlijke lekkere geur:
De eerste test die ik altijd in doe met een bijenwas kaars in een winkel of zo is de makkelijkste, ik ruik eraan! De geur van bijenwas is onmiskenbaar. Paraffine kaarsen hebben van zichzelf amper een geur, en kaarsen gemaakt van slachtafval ruiken zelfs wat ranzig.
Ze hebben een rustige vlam:
bijenwas is een extreem zuiver product . Daarnaast ligt de verbrandingstemperatuur van een bijenwaskaars hoger dan van een andere kaars. Het enige wat bijenwas kaarsen soms iets doen is ‘knetteren’ dit ontstaat door vocht in de kaars (welk in het lont kan zijn getrokken) of door minuscule onzuiverheden in de bijenwas. Maar een brandende kaars van bijenwas is heel rustgevend.
Ze produceren vrijwel geen rook:
Zeker de hogere verbrandingstemperatuur en de rustige vlam zullen hieraan bijdragen. Maar als hoofdreden is het toch echt zo dat hier een zuiver product aan ten grondslag ligt. Een rest product uit de olie- of slacht industrie is niet bepaald zuiver.
Je ziet het vaak als kaarsen in een glazen kom of dergelijke branden. Binnen no time is deze zwart van binnen. Bijenwas kaarsen roken iets als ze net aangestoken zijn, of als je ze uit blaast. Verder geven ze geen rook. Overigens, in een stolp oid komen de kaarsen vaak hun hitte niet kwijt waardoor ze wel eens ‘leeg’ kunnen lopen.
Ze verwijderen vieze geurtjes:
Een bijenwas kaars is een echte geurvreter! Mensen verwachten soms de heerlijke geur van honing of bijenwas in huis als ze deze kaarsen branden. Maar de praktijk is dat je ze helemaal niet ruikt als ze branden! Sterker nog, als je graag een geurkaars brandt, hou dan genoeg afstand tot de bijenwas kaars, anders heb je een goede kans dat de bijenwaskaars alle geur die van de geurkaars afkomt neutraliseert. (een van de redenen waarom wij geen geurkaarsen maken van bijenwas) Maar waarom zou je een paraffine kaars branden als je een mooie bijenwas kaars hebt?
bijenwas kaarsen zijn wat duurder, maar als je al deze voordelen ziet van een bijenwas kaars… Dan spreken de feiten voor zich! Dus ga je kaarsen kopen, bedenk dan dat echte bijenwaskaarsen gewoon bij de imker te koop zijn, en geniet van een mooie brandende bijenwas kaars. Met een beetje verbeelding hoor je de bijen zoemen