honing van de imker
waarom honing van de imker kopen en niet een (veel goedkoper) potje uit de supermarkt?.
Het belangrijkste verschil tussen honing uit de supermarkt en echte honing van de imker is natuurlijk de smaak. Dat is een wereld van verschil. Wie ooit echte honing heeft geproefd zal niet snel opnieuw honing uit de supermarkt kopen. Honing staat in de top 10 van frauduleuze producten.
Honing die je in de supermarkt koopt bestaat vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende soorten honing. Op het etiket staat dan “honing uit niet EU en EU landen” of “gemende EG honing”. De herkomst van deze honing is dan onduidelijk. 40% van de honing wordt ingevoerd uit China. Daarnaast zijn Spanje, Hongarije, Duitsland en Roemenië de grootste leveranciers van honing binnen Europa. Het is moeilijk om met onderzoek aan te tonen dat aan honing suikerproducten zijn toegevoegd. Uit onderzoek van de Europese commissie blijkt dat veel van de honing die in supermarkten wordt verkocht, wordt aangevuld met goedkope suikersiroop of andere suikerproducten. Zo’n mengsel voldoet niet aan de eisen en mag geen honing genoemd worden.
Daarnaast vindt er ook fraude plaats door op het etiket een onjuiste herkomst van de honing te vermelden. Zo wordt gewone honing als biologische honing verkocht en wordt honing uit andere landen verkocht als binnenlandse (Nederlandse) honing.
Er is nog een belangrijk verschil tussen echte honing en honing uit de supermarkt. Honing van goede kwaliteit gaat op de duur kristalliseren, – ook wel versuikeren genoemd. Honing uit de supermarkt zit vaak in knijpflacons. De fabrikant wil voorkomen dat de honing in een knijpflacon kristalliseert. Dan komt de honing namelijk niet uit de fles. Daarom moet de honing dus vloeibaar blijven. Om te voorkomen dat de honing kristalliseert, wordt deze verhit en met grote druk door fijne filters geperst. Door de filtering en verhitting gaan waardevolle enzymen en vitaminen verloren.
De imker slingert de honing koud en zal zonder verhitting de honing in potjes verpakken. Dat is dan ook meteen de reden waarom een imker geen honing in knijpflessen verkoopt.
Echte honing van de imker smaakt veel beter omdat dit bestaat uit pure honing zonder toevoegingen of bewerkingen. Eerlijk, heerlijk en puur natuur en ook nog eens goed voor de natuur want deze honing heeft geen milieuvervuilend transport nodig.
gezondheidsvoordelen van de echte rauwe, koudgeslingerde, honing van de imker
Rauwe honing is pure honing, door bijen gemaakt van nectar uit bloemen, die door de imker wordt geoogst en zonder toevoeging en verhitting in potten wordt verpakt.
Honing is een prachtig natuurproduct. Het is al sinds de oudheid bekend dat honing verschillende eigenschappen heeft die meewerken aan een goede gezondheid. Maar velen van ons zijn honing helemaal uit het oog verloren omdat het vervangen is voor ongezonde bewerkte suiker.
Er is erg veel geschreven over waarom het gebruik van honing gezond is. Een aantal eigenschappen van honing hier voor jou op een rij:
De allerbekendste gezonde eigenschap van honing is dat het verlichting biedt bij verkoudheid. Echte honing, daar kan werkelijk geen hoestdrank tegenop! Honing als natuurlijk middel tegen hoesten
Ben je verkouden of moet je hoesten? Probeer de klachten te verzachten met honing. Honing is dé natuurlijke remedie tegen vervelende kuchjes en hoesten. Uit onderzoek is gebleken dat de effecten van natuurlijke honing positiever zijn dan bij gebruik van diverse zelfzorgmedicijnen. De antibacteriële eigenschappen van honing houden de keel schoon en verzachten de pijn. Gecombineerd met een heerlijk warm kopje thee is het ook nog eens een heerlijke natuurlijk toediening.
Het gebruik van honing kan werken tegen hooikoorts, omdat het een natuurproduct is. Hierdoor bevat ze een kleine hoeveelheid pollen. Door het lichaam dagelijks bloot te stellen aan deze pollen, wordt de weerstand opgebouwd. Dit wordt binnen de geneeskunde ook wel immunotherapie genoemd. Het is geen gegeven dat het voor ieder individu werkt, maar er zijn een hoop mensen die er baat bij hebben.
Honing zit bomvol vitaminen en mineralen
Zo bevat honing vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink. Kortom, de perfecte aanvulling op je dagelijkse voedingsinname! Let wel op! Honing mag niet heter worden dan 37 graden – boven deze temperatuur verdwijnen de goede eigenschappen van de ho0ning. Laat thee of koffie altijd een beetje afkoelen voordat je de honing toevoegt, zodat de belangrijke voedingsstoffen intact blijven.
Honing heeft een bacterie- en schimmelremmende werking. Dit komt door de enzymen die bijen aan honing toevoegen. Door deze waardevolle enzymen helpt honing meestal ook als je een maagzweer of bacteriële darminfectie hebt.
Uit meerdere (internationale) onderzoeken is gebleken dat honing een genezend effect heeft op oppervlakkige wondjes en blaren. Honing kan soms wonden laten helen die niet genezen met de standaard medische oplossingen. De honing steriliseert de wond, waardoor deze sneller hersteld. Kijk dus niet gek op als je door je arts uit het ziekenhuis doorgestuurd wordt naar de imker voor een potje honing!
Honing is goed voor je huid en haar. Heb je soms last van een droge huid? Smeer er dan een laagje honing op en laat het een half uurtje zitten… succes verzekerd! Omdat de honing aan de huid blijft kleven, creëert het de perfecte vochtigheid condities voor het herstellen van je huid. Het voelt misschien wat kleverig en apart aan, maar het helpt gegarandeerd. Een maskertje van honing in je haar doet wonderen: honing heeft de kracht om vocht aan te trekken en vast te houden en daarnaast zorgen de vitamines en mineralen voor een natuurlijke haargroei. Ook geeft het goudgele goedje een natuurlijke glans aan het haar.
Bonus feitje: Honing is superlekker!
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar naast dat honing gezond is, is het bovenal heel lekker. En dat is misschien nog wel de belangrijkste reden om jezelf elke dag een genietmomentje te gunnen.
Belangrijke opmerking: rauwe honing van de imker is niet geschikt voor kinderen jonger dan 2 jaar!
